Uwielbiam chrupiącą kiszoną kapustę z burakami, ponieważ ma jasny słodko-kwaśny smak i dodaje oryginalności innym potrawom. Oczywiście można go podawać niezależnie. Ponadto ten przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a przedmiot jest przechowywany przez całą zimę.
Składniki
- kapusta - 2.5 kg
- Burak - 600 g
- czosnek - 2-3 głowice
- woda - 1 L
- ocet - 4 art.
- Olej roślinny - 150 ml
- cukier - 100 g
- sól - 2 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 7 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj buraki do miękkości.
Losowo pokrój, zetrzyj lub posiekaj buraki i kapustę.
Pokrój czosnek w plasterki i włóż wszystko do wysterylizowanych słoików.
Zagotuj wodę z pozostałymi składnikami. Gotuj przez 2-3 minuty.
Napełnij warzywa marynatą i sterylizuj słoiki przez 10 minut.
Zwiń je na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy