Uwielbiasz też otwierać słoik chrupiących ogórków zimą? Wtedy na pewno masz już swój ulubiony przepis. Tylko czasami chcesz iść dalej i ugotować coś nowego. Wydaje się, że jest tak mało miejsca na fantazję. Ale to błędne przekonanie! A ogórki w soku z czerwonej porzeczki są tego wyraźnym dowodem.
Składniki
- ogórki - 750 g
- czerwona porzeczka - 1 szkło
- czosnek - 6 ząbki
- koperek - 0.5 pęczek
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- Chrzanów - 1 liść
- sól - 1 art.
- cukier - 0.5 art.
- liście porzeczki - 4 kawałki
- woda - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Umieść je w wysterylizowanych słoikach z liśćmi, ziołami i resztą dodatków.
Zalej porzeczki wodą, zagotuj i gotuj przez kilka minut.
Zmiel masę przez sito i ponownie zagotuj.
Zalej ogórki i pozostaw pod pokrywkami na 5 minut.
Odcedź bulion, dodaj cukier i sól i ponownie zagotuj.
Ponownie napełnij ogórki i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy