kompot z białej śliwki na zimę

30 min
3 porcje
Kompot z białej śliwki na zimę
iluzia, stock.adobe.com
0

Białe śliwki same w sobie są bardzo słodkie. Tworzą wspaniały kompot, który można łatwo przygotować na zimę i przechowywać przez długi czas. Z podanej liczby owoców mam trzy litrowe lub jeden trzylitrowy słoik pysznego kompotu.

Składniki

  • śliwki (białe odmiany) – 1 kg
  • cukier - 450 g
  • woda - 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wcześniej wodę. Śliwki opłucz i lekko osusz.

Połóż śliwki na dnie wysterylizowanych słoików, zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut, przykrywając sterylnymi pokrywkami.

Następnie spuść płyn ze słoików z powrotem do rondla, zagotuj.

Wlej cukier do słoików ze śliwkami, zalej wrzącym bulionem i natychmiast zwiń. Odwróć słoiki kompotu z białych śliwek do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy