Białe śliwki same w sobie są bardzo słodkie. Tworzą wspaniały kompot, który można łatwo przygotować na zimę i przechowywać przez długi czas. Z podanej liczby owoców mam trzy litrowe lub jeden trzylitrowy słoik pysznego kompotu.
Składniki
- śliwki (białe odmiany) – 1 kg
- cukier - 450 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wcześniej wodę. Śliwki opłucz i lekko osusz.
Połóż śliwki na dnie wysterylizowanych słoików, zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut, przykrywając sterylnymi pokrywkami.
Następnie spuść płyn ze słoików z powrotem do rondla, zagotuj.
Wlej cukier do słoików ze śliwkami, zalej wrzącym bulionem i natychmiast zwiń. Odwróć słoiki kompotu z białych śliwek do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy