półfabrykaty na zimę
14.04.2023
Klasyczny śliwkowo-pomidorowy tkemali na zimę
1 godz. 20 min.
8 porcji
Lubisz pikantne sosy? Wtedy na pewno musisz wypróbować ten przepis! Klasyczny śliwkowo-pomidorowy tkemali to harmonijne połączenie kwaśnych, słodkich i pikantnych smaków. Jeśli to możliwe, używaj niedojrzałych owoców.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- śliwki - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 100 g
- ocet - 80 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i obierz.
Zmiel pomidory i śliwki w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.
Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Drobno posiekaj ostrą paprykę i czosnek.
Dodaj cukier, sól, przyprawy, czosnek i ostrą paprykę do garnka. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Wlej ocet, następnie przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz ogrzewanie.
Ułóż sos w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy