Śliwki tradycyjnie trafiają do klasycznego gruzińskiego tkemali. Ale możesz pójść o krok dalej i uczynić go jeszcze bardziej interesującym. Na przykład taki brzoskwiniowy tkemali zdecydowanie zasługuje na uwagę, jeśli lubisz niezwykłe sosy owocowe.
Składniki
- brzoskwinie - 1.5 kg
- sól - 2 art.
- cukier - 2 art.
- kolendra - 4 gałązki
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 5 ząbki
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej brzoskwinie wrzącą wodą przez kilka minut. Obierz i usuń pestki.
Przełóż je przez maszynkę do mięsa z czosnkiem, pieprzem i kolendrą.
Gotuj masę przez około pół godziny na małym ogniu.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj tkemali przez kolejne 15-30 minut do pożądanej gęstości.
Zwiń sos na zimę w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy