Sąsiad kiedyś podzielił się ze mną tym przepisem. Przez pewien czas mieszkała w Armenii i dość dobrze poznała ich kuchnię. Lecho po ormiańsku przygotowuje się bez cebuli, marchwi i oleju roślinnego. Należy również dodać zielenie.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 1,5 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - półgłówki
- kolendra - 50 g
- ocet - 100 ml
- cukier - 50 g
- sól - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory, pokrój i włóż do głębokiego rondla.
Dodaj cukier, sól i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Posiekaj ostrą paprykę, kolendrę i obraną paprykę.
Wlej półfabrykaty do rondla z wrzącą masą pomidorową i gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym lecho i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy