półfabrykaty na zimę
12.05.2023
marynowane buraki na zimę w słoikach w całości
1 godz. 30 min.
2 porcje
Zima nie musi oznaczać pożegnania ze zdrowymi warzywami! Marynowane warzywa to idealne rozwiązanie, aby zachować ich składniki odżywcze i dodać blasku twojemu stołowi. Na przykład takie buraki w puszkach w całości. Jest to również bardzo wygodne, ponieważ można go używać w dowolny sposób.
Składniki
- Burak - 500 g
- woda - 1 L
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- ocet - 0.5 szklanki
- cukier - 20 g
- sól - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj lub piecz buraki do miękkości.
Oczyść i włóż do czystych, suchych słoików.
Zagotuj wodę z cukrem, solą, pieprzem i octem.
Napełnij buraki marynatą i sterylizuj słoiki przez kolejne 15 minut.
Zwiń je na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy