Do takiej sałatki na pewno będziesz potrzebować rozdrabniacza, koreańskiej tarki do marchwi lub przynajmniej obieraczki do warzyw. Cały sekret tkwi w najcieńszym krojeniu składników, dzięki czemu są jeszcze lepiej nasycone marynatą.
Składniki
- marchew - 2 kawałki
- ogórki - 2 kawałki
- cukinia - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 6 ząbki
- papryka - 1 rzecz
- Chili - 1 strąk
- woda - 1 l
- ocet - 70 ml
- Olej roślinny - 1,5 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 CZ. l.
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 1 CZ. l.
- mielony imbir - 1 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj koreańską tarkę lub posiekaj marchewki, ogórki i cukinię w podobny sposób.
Cienko pokrój cebulę, czosnek, paprykę i chili w paski i ułóż wszystkie warzywa w słoikach.
Zagotuj wodę i dodaj do niej sól, cukier, ziarna pieprzu i olej roślinny. Gotuj przez 2 minuty i wlej ocet.
Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy do marynaty, dokładnie wymieszaj i polej sałatkę.
Sterylizuj słoiki przez 10-15 minut w garnku z wodą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy