Podobnie jak dżem, kompot na zimę można zwinąć z prawie wszystkich składników, jeśli masz trochę wyobraźni. Kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałem tak niezwykłego kęsa śliwki wiśniowej i cukinii – i tym razem chcę się z Tobą podzielić.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 300 g
- cukinia - 1-2 kawałki
- sok z cytryny - 2 art.
- cukier - 300 g
- woda - 2.5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój losowo i włóż do słoika ze śliwką wiśniową.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.
Spuść tę wodę, zagotuj ją ponownie i ponownie napełnij obrabiany przedmiot przez 10 minut.
Ponownie odcedź, dodaj cukier i sok z cytryny, gotuj, aż cukier się rozpuści i ponownie wlej kompot.
Zwiń słoik na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy