Masz dość monotonnego jedzenia? Przygotuj niezwykłą sałatkę w stylu tajskim. Okazuje się tak satysfakcjonujący, że jedną porcją możesz zaspokoić głód przez długi czas. W przygotowaniu nie ma trudności, zwłaszcza że wszystko jest już pomalowane krok po kroku.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- krewetki (schłodzone) – 12 sztuk
- mielona wieprzowina - 150 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- seler - 50 g
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet balsamiczny - 1 art.
- Limonka - 1 rzecz
- sos sojowy - 2 art.
- sos rybny - 1 art.
- mielony imbir - do smaku
- cukier - 1 art.
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Krewetki zalać wrzącą wodą przez 1 minutę.
Odcedź, lekko ostudź, wyczyść i skrop octem.
Smaż mieloną wieprzowinę na oleju roślinnym do miękkości. Spróbuj ugniatać wszystkie grudki szpatułką.
Pokrój pomidory, ostrą paprykę, seler i obraną cebulę.
Połącz funchozę, mieloną wieprzowinę, krewetki, cebulę, pomidory, seler i ostrą paprykę.
Wyciśnij sok z limonki do osobnego naczynia.
Dodaj sosy sojowe i rybne, cukier, mielony imbir i sos rybny.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Do smaku można dodać posiekane orzeszki ziemne i zioła.