Znudzony starymi przepisami? Przygotuj dżem gruszkowy w plasterkach ze skórką. Ostrzegam, że okazuje się tak smaczny, że możesz zjeść cały słoik na raz. Z tego powodu polecam zamykanie go małymi porcjami.
Składniki
- Gruszka - 2 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gruszki na ćwiartki, usuń rdzeń i pokrój w kliny.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj gruszki, zagotuj i wyjmij z pieca. Nalegaj pod pokrywką przez 5-6 godzin.
Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty i ponownie odstawić na kilka godzin.
Po raz trzeci zagotuj dżem i gotuj przez 5 minut.
Włóż do przygotowanych słoików, zwiń i odwróć górę do dołu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy