solanka z jęczmieniem perłowym na zimę w słoikach

1 godz. 30 min.
4 porcje
Solanka z jęczmieniem perłowym na zimę w słoikach
0

Jeśli kochasz również różnorodne solanki, jest świetna wiadomość! Możesz raz przygotować duży zapas na przyszłość i zwinąć go w puszkach na zimę. Tym razem proponuję przepis z jęczmieniem perłowym! Solanka może być podawana osobno lub używana jako baza do innych potraw. Wszystko pozostaje do twojej wyobraźni!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj grzyby przez 10 minut we wrzącej wodzie.

Opłucz, namocz i gotuj, aż jęczmień będzie gotowy.

Pozostałe warzywa pokrój losowo.

Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju do miękkości. Dodaj kapustę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj pomidora, sól, cukier i pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 6 minut.

Dodaj jęczmień, grzyby i ogórki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

Na kilka minut przed końcem wlej ocet.

Rzuć mieszankę do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy