solanka z jęczmieniem perłowym na zimę w słoikach
Jeśli kochasz również różnorodne solanki, jest świetna wiadomość! Możesz raz przygotować duży zapas na przyszłość i zwinąć go w puszkach na zimę. Tym razem proponuję przepis z jęczmieniem perłowym! Solanka może być podawana osobno lub używana jako baza do innych potraw. Wszystko pozostaje do twojej wyobraźni!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj grzyby przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Opłucz, namocz i gotuj, aż jęczmień będzie gotowy.
Pozostałe warzywa pokrój losowo.
Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju do miękkości. Dodaj kapustę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodaj pomidora, sól, cukier i pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 6 minut.
Dodaj jęczmień, grzyby i ogórki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Na kilka minut przed końcem wlej ocet.
Rzuć mieszankę do wysterylizowanych słoików.