Lepsze niż zwykłe ciasto dyniowe może być tylko ciasto dyniowe z gruszką. Wizualnie różnica jest prawie niezauważalna, ale smak nadzienia staje się jeszcze ciekawszy, delikatniejszy i bardziej pikantny. Pamiętaj, aby dodać swoje ulubione przyprawy!
Składniki
- mąka - 200 g
- masło - 140 g
- sól - 1 szczypta
- woda (lodowa) – 2 art.
- ser śmietankowy - 250 g
- Dynia - 250 g
- cukier - 150 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- skórka pomarańczowa - 1 art.
- Gruszka - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż pokrojone w kostkę masło, mąkę i sól do miski blendera i zmiksuj wszystko w wilgotną bułkę tartą.
Wlej lodowatą wodę, szybko zagniataj ciasto, zawiń w folię i wyślij do lodówki.
Gotuj dynię pokrojoną w kostkę przez około 20 minut i zmiksuj.
Wymieszaj ser śmietankowy z cukrem i dodaj kawałek po kawałku do masy jajecznej.
Dodaj puree z dyni do nadzienia i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i włóż do formy, tworząc małe boki. Średnica mojej formy to 23 cm.
Gruszki obrać i wydrążyć, drobno posiekać i ułożyć na cieście. Na wierzch napełnij wszystko nadzieniem.
Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika. Piec ciasto w 160 stopniach przez około godzinę, pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na kilka godzin.