Zgodnie z tym przepisem na pewno otrzymasz piękne naleśniki z dziurami. Kefir i wrząca woda to cała tajemnica. Oczywiście ogromną rolę odgrywa również kolejność dodawania składników.
Składniki
- kefir (ciepły) – 250 ml
- woda (wrząca woda) – 100 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 220 g
- cukier - 1 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka widelcem lub trzepaczką.
Dodaj cukier, sól i ciepły kefir. Mieszaj, aż będzie gładka.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę, dobrze zagnieść i odłożyć na bok na 10 minut.
Intensywnie mieszając masę, wlej wrzącą wodę cienkim strumieniem.
Dodaj połowę oleju roślinnego, esencję waniliową i jeszcze raz wymieszaj.
Posmaruj patelnię olejem i podgrzej na średnim ogniu. Wlać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy