Z jednej strony, cóż, co jeszcze może zaskoczyć ogórki konserwowe. Z drugiej strony, w rzeczywistości są one dość proste do zróżnicowania - wystarczy dodać coś nowego do banków. Na przykład ta wersja ogórków z jarzębiną.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- Jarzębina - 2 garści
- koperek - 2 parasol
- liście porzeczki - 2 kawałki
- liście wiśni - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- Goździk - 4 Bud
- woda - 1 l
- ocet - 2 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Umieść ogórki, jarzębinę i wszystkie dodatki w czystych słoikach.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia pod pokrywką. Spuść tę wodę.
Zagotuj czystą wodę z cukrem i solą.
Dodaj do niego ocet, zalej ogórki i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy