Jeśli owoce są różne, ale nie ma ich wiele, przygotuj kompot Multifruct. Moja wersja harmonijnie łączy soczyste jabłka, pachnące mandarynki, gruszki i śliwki. Orzeźwiająca cytryna uzupełnia kompozycję kwaskowatością cytrusową.
Składniki
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- Gruszka - 200 g
- śliwki - 200 g
- mandarynki - 2 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda (filtrowane) – 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka, gruszki, śliwki obrać i pokroić na małe kawałki.
Mandarynki, cytrynę sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, białe folie i pokroić.
Złóż owoce do przygotowanych słoików, wypełniając nie więcej niż połowę.
Zalej wrzącą wodą do góry, przykryj pokrywkami i odłóż na bok na 20-30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.
Wlej wrzący syrop do słoików z owocami i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy