Nie lubię kupować przetworzonej żywności i fast foodów. Uważam, że nie ma nic lepszego niż puste miejsca w domu! W mojej rodzinie bardzo popularne są konserwy rybne. Ostatnio gotowałem mintaja w puszkach. Spróbuj I ty!
Składniki
- mintaj (filet) – 1 kg
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- liść laurowy - 4 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 30 g
- woda - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z mintaja na małe kawałki.
Ułóż kawałki mintaja i przyprawy w przygotowanych słoikach. Nie zapomnij zostawić jednej trzeciej puszki wolnej.
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Dodaj koncentrat pomidorowy, olej i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej marynatę do słoików z mintajem i umieść w garnku z gorącą wodą.
Sterylizuj przez 1,5 godziny, ostrożnie wyjmij i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy