Jagody przygotowane w ten sposób można wygodnie dodawać do deserów i stosować jako nadzienie do pieczenia. Jagody we własnym soku są przygotowywane z odrobiną cukru, więc nie są zbyt słodkie.
Składniki
- Borówka - 2 kg
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj jagody, przykryj zimną wodą i pozostaw na 30 minut.
Odcedź, rozłóż jagody do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
W czystych, suchych słoikach wlej trochę cukru, następnie warstwę jagód i ponownie cukier. Kontynuuj procedurę, aż słoiki będą pełne.
Umieść słoiki w garnku z wodą i sterylizuj przez 15 minut. W tym procesie jagody mocno usiądą, więc będą musiały zostać dodane. Górną warstwą powinien być zawsze cukier.
Wyjmij słoiki z patelni, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy