Oto długo oczekiwany sezon jeżyn. Błyszczące czarne jagody urzekają mocnym aromatem! Dobrą tradycją stało się już zbieranie pachnącego kompotu jeżynowego na zimę. Zawsze używam tego samego przepisu. Dziś go opowiem.
Składniki
- Jeżyna - 500 g
- cukier - 200 g
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jeżyny i spłucz pod bieżącą wodą.
Ułóż jagody w słoikach, zajmując nie więcej niż jedną trzecią.
Wymieszaj wodę z cukrem i gotuj przez kilka minut.
Wlej wrzący syrop do słoików, przykryj pokrywkami i włóż do garnka z gorącą wodą.
Sterylizuj przez 15 minut, zwiń i odwróć do góry nogami. Aby słoiki lepiej się rozgrzały, owiń je grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy