Sezon morelowy rozpoczyna się w połowie lata. W tym czasie dojrzewają wczesne jabłka. Spróbuj połączyć te owoce i zrobić niesamowicie pyszny dżem jabłkowo-morelowy! Zimą można go podawać z naleśnikami, naleśnikami i dodawać do wypieków.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- morele - 1 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 4 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka, morele przekrój na pół i obierz.
Rozdrobnij owoce w dowolny sposób I przenieś na patelnię o odpowiedniej wielkości.
Przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 10 minut.
Dodaj sok z cytryny, zmielony cynamon i wymieszaj.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego, podpal i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.
Włóż gorący dżem do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy