półfabrykaty na zimę
18.04.2023
chrupiące ogórki kiszone z nasionami gorczycy na zimę
20 min
10 porcji
Idealny przepis dla tych, którzy chcą zrobić pikle z lekkimi nutami pikanterii. Chrupiące kiszone ogórki z nasionami gorczycy to świetna opcja na przekąski, dodatek do sałatek, podstaw i innych potraw. Czosnek w razie potrzeby można wykluczyć.
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- czosnek - 4 ząbki
- nasiona gorczycy - 2 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
- ocet - 80 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
- woda (filtrowane) – 2,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść nasiona gorczycy, grubo posiekane ząbki czosnku i liście laurowe w słoikach.
Szczelnie ułóż przygotowane ogórki.
Napełnij wrzącą wodą i pozostaw do ogrzania na 20 minut.
Odcedź na patelni, zagotuj i ponownie wlej do słoików na 20-30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól, gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ocet, wlej do słoików i zwiń ogórki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy