Miłośnicy domowego dżemu docenią ten przepis. Lekko kwaśny dżem rabarbarowy jest dość łatwy i szybki w przygotowaniu. Możesz go uzupełnić, dodając cynamon, pomarańczę lub cytrynę.
Składniki
- rabarbar - 500 gr
- cukier - 500 GR
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby zrobić dżem, weź ogonki rabarbaru. Dobrze je opłucz i usuń górną twardą warstwę.
Pokrój rabarbar na kawałki i przykryj cukrem. Odstaw na 20 minut.
Umieść dżem rabarbarowy na małym ogniu i zagotuj. Gotuj przez 20 minut, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na godzinę. Powtórz trzy razy.
Na koniec ubij masę blenderem, zagotuj i wlej do słoików. Używam 200 gramowych puszek. Zwiń i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy