
Dyniowa latte stała się już symbolem sezonu jesienno-zimowego. Jest mnóstwo zabawy i piękne zdjęcia na Instagramie. A co, jeśli powiem, że nie musisz specjalnie iść po niego do kawiarni? Wszystko jest o wiele prostsze niż się wydaje. Nawet cappuccinator nie jest potrzebny!
Składniki
- Kawa - 200 ml
- mleko - 400 ml
- Dynia - 100 g
- cukier - 1 łyżeczka
- cukier waniliowy - 10 g
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 1 szczypta
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj mocną kawę w dowolny sposób. Wolę ekspres do kawy gejzer.

Puree z dyni jest gotowe w puszkach. Lub gotuj 100 g posiekanej dyni na parze przez około 20 minut i ubij blenderem.

Wymieszaj 300 ml mleka, puree z dyni i wszystkie przyprawy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 3-4 minuty na małym ogniu. W razie potrzeby dodaj więcej cukru do smaku.

Pozostałe mleko podgrzej do około 60 stopni i ubij trzepaczką lub mikserem w gęstą pianę.

Wlej do filiżanek kawy, a następnie mieszankę mleka dyniowego i udekoruj wszystko pianką mleczną.
