desery 24.07.2023

pianki miętowe

20 min
6 porcji
Ptasie mleczko miętowe
EKATERYNA, stock.adobe.com
0

Po co kupować pianki w sklepie, skoro można je łatwo przygotować w domu? I nie trzeba ograniczać się do klasycznych opcji. Możesz na przykład zrobić niezwykłe pianki miętowe. Powiem od razu, deser okaże się tak Zielony tylko wtedy, gdy dodasz barwnik spożywczy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń liście mięty z gałązek i zmiel w blenderze.

Wlej powstałą masę gorącą wodą, przykryj i odłóż na bok na 30 minut.

Przecedzić przez podwójną warstwę gazy.

Podgrzej do 50 stopni, dodaj agar-agar, wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

W głębokiej misce połącz mus jabłkowy, białka i sól. Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością, aż masa będzie puszysta i biała.

Podgrzej półfabrykat z agarem agarowym na małym ogniu do 85 stopni, wymieszaj z cukrem pudrem.

Nie przestając ubijać masy białkowej, wlej gorący syrop cienkim strumieniem, dodaj barwnik. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.

Za pomocą worka do szprycowania i specjalnej dyszy umieść pianki na powierzchni wyłożonej pergaminem. Suszyć w temperaturze pokojowej przez 24 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy