Po co kupować pianki w sklepie, skoro można je łatwo przygotować w domu? I nie trzeba ograniczać się do klasycznych opcji. Możesz na przykład zrobić niezwykłe pianki miętowe. Powiem od razu, deser okaże się tak Zielony tylko wtedy, gdy dodasz barwnik spożywczy.
Składniki
- mus jabłkowy - 400 g
- białka jaj - 2 kawałki
- mięta - 4 gałązki
- cukier puder - 120 g
- agar-agar - 15 g
- woda (gotowany) – 300 ml
- barwnik spożywczy (zielony) – 1 kropla
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń liście mięty z gałązek i zmiel w blenderze.
Wlej powstałą masę gorącą wodą, przykryj i odłóż na bok na 30 minut.
Przecedzić przez podwójną warstwę gazy.
Podgrzej do 50 stopni, dodaj agar-agar, wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
W głębokiej misce połącz mus jabłkowy, białka i sól. Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością, aż masa będzie puszysta i biała.
Podgrzej półfabrykat z agarem agarowym na małym ogniu do 85 stopni, wymieszaj z cukrem pudrem.
Nie przestając ubijać masy białkowej, wlej gorący syrop cienkim strumieniem, dodaj barwnik. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.
Za pomocą worka do szprycowania i specjalnej dyszy umieść pianki na powierzchni wyłożonej pergaminem. Suszyć w temperaturze pokojowej przez 24 godziny.