W szczycie sezonu brzoskwinie są sprzedawane na każdym rogu. A co możemy powiedzieć o szczęśliwych właścicielach domku z własnym brzoskwiniowym drzewem. Dlatego pytanie, co z nich ugotować, jest istotne każdego lata. Tym razem proponuję spróbować takich lodów brzoskwiniowych!
Składniki
- brzoskwinie - 1 kg
- śmietana (33%) – 1 L
- cukier - 1 szklanka
- cytryna - 1 rzecz
- żółtka - 7 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz brzoskwinie i zmiel w blenderze z sokiem z cytryny.
Podgrzej śmietanę prawie do wrzenia.
Ubij żółtka z cukrem do piany, wlej gorącą śmietanę i wymieszaj.
Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5 minut, aż zgęstnieje.
Dodaj brzoskwinię do kremowej masy, ponownie wymieszaj i wyślij do zamrażarki.
Mieszaj lody co pół godziny, aż do ostatecznego zestalenia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy