Sałatka chlebowa Fatoush to popularne danie kuchni libańskiej. W tradycyjnym przepisie robi się go z czerstwych tortilli z dodatkiem sosu z granatów narsharab. Proponuję uprościć sprawę, używając pity, soku z cytryny i oleju.
Składniki
- Pita - 2 kawałki
- ogórki - 200 g
- pomidory - 200 g
- rzodkiewka - 100 g
- sałata - 10 listków
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- mięta - kilka gałązek
- oliwa z oliwek - 4 art.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój Pitou, posmaruj oliwą z oliwek i wysusz przez 5-7 minut w piekarniku.
Pokrój ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałatę, miętę i obraną cebulę.
Połącz warzywa, zioła, czosnek, sól i mielony pieprz.
Dodaj masło, sok z cytryny, pita i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy