Tym razem chętnie podzielę się z Tobą czymś naprawdę niezwykłym. Myślisz, że kompoty w puszkach nie mogą cię zaskoczyć? A co z Fantą morelową? W moim domu Dzieci są tak zachwycone nią, że zupełnie zapomniały o napojach gazowanych w sklepie.
Składniki
- morele - 300 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- kwas cytrynowy - 2 szczypta
- cukier - 220 g
- woda - 2.5 L
- wanilina - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z moreli i pokrój pomarańcze w plasterki.
Włóż owoce do czystego, suchego słoika. Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i ponownie zagotuj.
Dodaj wanilinę i kwas cytrynowy, gotuj syrop do rozpuszczenia i wlej do słoika.
Rzuć Fantę z moreli na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy