różne ogórki i pomidory na zimę

1 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Różne ogórki i pomidory na zimę
lbordeafeliciea, stock.adobe.com
0

Uwielbiam marynowane różne warzywa za ich wszechstronność-otworzyłem słoik, a na stole są różne pikantne pikle. Wybierz, czego dusza zapragnie! Dziś przygotujemy ogórki z pomidorami na zimę. Podawaj z różnymi dodatkami, daniami mięsnymi i pieczonym ptakiem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ogórki moczyć wstępnie w zimnej wodzie przez 2 godziny.

Opłucz pomidory, usuń szypułki. Wybierz gęste, dobrze dojrzałe pomidory o małych rozmiarach.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski. Pokrój marchewki w plasterki, cebulę w duże pierścienie. Obierz korzeń chrzanu, pokrój w paski. Obierz czosnek.

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika połóż połowę parasoli koperkowych, czosnek, ziarna pieprzu, posiekaną cebulę, paprykę, marchewkę i chrzan.

Napełnij słoik ogórkami i pomidorami, starając się jak najbardziej wypełnić całą przestrzeń. Na wierzch ułóż pozostałe parasole koperkowe, ziele angielskie i czosnek.

Zagotuj wodę i zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15 minut.

Następnie spuść płyn ze słoika do rondla, dodaj sól i cukier (ilość soli, cukru i octu jest wskazana na 1 litr wody). Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kilka minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.

Wlej zawartość słoika do góry wrzącą solanką, dodaj ocet. Natychmiast zwiń słoik, odwróć go do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy