Uwielbiam marynowane różne warzywa za ich wszechstronność-otworzyłem słoik, a na stole są różne pikantne pikle. Wybierz, czego dusza zapragnie! Dziś przygotujemy ogórki z pomidorami na zimę. Podawaj z różnymi dodatkami, daniami mięsnymi i pieczonym ptakiem.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- pomidory - ile wejdzie do słoika
- marchew - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- papryka - 1 szt.
- czosnek - 5 ząbki
- koperek - 4 parasolka
- korzeń chrzanu - 5 cm
- ziele angielskie (groszek) – 7 szt.
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 8 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki moczyć wstępnie w zimnej wodzie przez 2 godziny.
Opłucz pomidory, usuń szypułki. Wybierz gęste, dobrze dojrzałe pomidory o małych rozmiarach.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski. Pokrój marchewki w plasterki, cebulę w duże pierścienie. Obierz korzeń chrzanu, pokrój w paski. Obierz czosnek.
Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika połóż połowę parasoli koperkowych, czosnek, ziarna pieprzu, posiekaną cebulę, paprykę, marchewkę i chrzan.
Napełnij słoik ogórkami i pomidorami, starając się jak najbardziej wypełnić całą przestrzeń. Na wierzch ułóż pozostałe parasole koperkowe, ziele angielskie i czosnek.
Zagotuj wodę i zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15 minut.
Następnie spuść płyn ze słoika do rondla, dodaj sól i cukier (ilość soli, cukru i octu jest wskazana na 1 litr wody). Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez kilka minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Wlej zawartość słoika do góry wrzącą solanką, dodaj ocet. Natychmiast zwiń słoik, odwróć go do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.