lecho z cukinii z pomidorami na zimę

50 min
20 porcji
Lecho z cukinii z pomidorami na zimę
Oksana Klimenko, stock.adobe.com
0

Zwijam lecho od wielu lat z rzędu. W naszej rodzinie jest niezwykle popularny. Próbowałem już wielu różnych opcji. Ostatnio gotowałem lecho z cukinii z pomidorami. Można go dodawać do owsianki, zup lub po prostu jeść z chlebem.

Składniki

  • cukinia - 2 kg
  • pomidory - 3 kg
  • cebula - 500 g
  • Olej roślinny - 150 ml
  • ocet - 100 ml
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój cukinię i obraną cebulę.

Podziel pomidory na dwie części. Wyciśnij sok z jednego, pokrój pozostałe pomidory na połówki.

Połącz wszystkie półfabrykaty na patelni o odpowiedniej wielkości.

Dodaj cukier, sól, mielony pieprz i olej. Gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia. Rozłóż gorące lecho w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy