dżem z tarniny bez pestek

35 min
6 porcji
Dżem z suszonych śliwek bez pestek
shintartanya, stock.adobe.com
0

Jeśli tarnina jest dla Ciebie zbyt kwaśna, weź ciernie. Jego owoce są mniej cierpkie, ale znacznie większe i słodsze. Dżem z tarniny najlepiej gotować bez pestek. Nie jest to trudne. Dzielę się z Tobą przepisem na służbie.

Składniki

  • śliwki (ciernie) – 2 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 350 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwki na pół, obierz i umieść w głębokim rondlu.

Przykryj cukrem i odstaw na 2 godziny. W tym czasie owoce wydzielają dużo soku.

Dodaj wodę, gotuj przez 10 minut i odłóż na bok na 1 godzinę.

Postaw patelnię na ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego, podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy