Jeśli tarnina jest dla Ciebie zbyt kwaśna, weź ciernie. Jego owoce są mniej cierpkie, ale znacznie większe i słodsze. Dżem z tarniny najlepiej gotować bez pestek. Nie jest to trudne. Dzielę się z Tobą przepisem na służbie.
Składniki
- śliwki (ciernie) – 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 350 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwki na pół, obierz i umieść w głębokim rondlu.
Przykryj cukrem i odstaw na 2 godziny. W tym czasie owoce wydzielają dużo soku.
Dodaj wodę, gotuj przez 10 minut i odłóż na bok na 1 godzinę.
Postaw patelnię na ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego, podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy