Nie wszyscy wiedzą, co można zrobić ze świeżej pęcherzycy warzywnej. Nie wszystkim przypadnie do gustu. Ale nawet dzieci pokochają marynowaną pęcherzycę warzywną. Smak będzie przypominał zielone pomidory w puszkach o niezwykłym, ale przyjemnym smaku.
Składniki
- pęcherzyca - 1 kg
- liście porzeczki - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- liście wiśni - 2 kawałki
- Goździk - 6 sztuk
- czosnek - 4 ząbki
- ocet (9%) – 1 art. l
- sól - 1 art. l
- cukier - 3 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj pęcherzycę. Usuń z niego skórki i zalej wrzącą wodą, aby usunąć lepką warstwę.
Składniki z listy są przeznaczone na dwa litrowe słoiki. Podziel liście wiśni i porzeczek, liść laurowy, czosnek, goździki na pół i złóż na dnie słoika.
Wykonaj płytkie nacięcia na pęcherzycy. Jest to konieczne, aby owoce były nasączone marynatą w słoiku.
Złóż pęcherzycę do słoika i zalej wrzącą wodą. Przykryj pokrywkami i odstaw na 15 minut. Odcedź do rondla, dodaj sól, cukier i ocet i zagotuj marynatę.
Ponownie zalej słoiki wrzącą wodą, zwiń i wyślij do ostygnięcia w ciemnym miejscu.