Cechą tego przepisu jest brak jakichkolwiek zieleni. Cukinia w języku bułgarskim to doskonały preparat, który można podawać z daniem głównym i tak po prostu. Proces gotowania jest niezwykle prosty. Mówię o wszystkim po kolei.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- marchew - 150 g
- cebula (średni) – 1 rzecz
- czarny pieprz - 4 groszek
- ocet jabłkowy - 3 art.
- cukier - 60 g
- sól - 60 g
- woda - 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię, marchewkę i obraną cebulę.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, czarny pieprz i posiekane warzywa.
Gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i gotuj przez 30 minut.
Warzywa wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do przygotowanych słoików.
Wlej ocet do pozostałej marynaty, gotuj przez 1 minutę i wlej do słoików z warzywami.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy