namoczona pigwa na zimę

1 godz. 50 min.
6 porcji
Namoczona pigwa na zimę
0

Namoczona pigwa na zimę to rodzaj przysmaku. Pigwa nie traci swojej sztywności i cierpkiego smaku, ale raczej ją wzmacnia. Jednocześnie owoce stają się słone w smaku z przyjemną kwaskowatością. Radzę spróbować tego kulinarnego eksperymentu i zaskoczyć wszystkich.

Składniki

  • pigwa - 1 kg
  • woda - 2 L
  • sól - 7 art. l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do gotowania używaj zwykłej grubej soli, a nie jodowanej.

Dobrze spłucz pigwę, Usuń puszystą warstwę. Pokrój pigwę na 4 części i usuń środek.

W rondlu rozcieńczyć sól wodą i przenieść tam pigwę. Na wierzch połóż talerz z ładunkiem i pozostaw na dwa tygodnie w temperaturze pokojowej.

Co dwa dni mieszaj owoce w solance, aby równomiernie fermentowały. Po dwóch tygodniach umieść owoce w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz jeść pigwę po miesiącu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy