Namoczona pigwa na zimę to rodzaj przysmaku. Pigwa nie traci swojej sztywności i cierpkiego smaku, ale raczej ją wzmacnia. Jednocześnie owoce stają się słone w smaku z przyjemną kwaskowatością. Radzę spróbować tego kulinarnego eksperymentu i zaskoczyć wszystkich.
Składniki
- pigwa - 1 kg
- woda - 2 L
- sól - 7 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do gotowania używaj zwykłej grubej soli, a nie jodowanej.
Dobrze spłucz pigwę, Usuń puszystą warstwę. Pokrój pigwę na 4 części i usuń środek.
W rondlu rozcieńczyć sól wodą i przenieść tam pigwę. Na wierzch połóż talerz z ładunkiem i pozostaw na dwa tygodnie w temperaturze pokojowej.
Co dwa dni mieszaj owoce w solance, aby równomiernie fermentowały. Po dwóch tygodniach umieść owoce w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz jeść pigwę po miesiącu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy