desery 19.08.2022

Sernik orzechowy w piekarniku

4 godz. 0 min.
4 porcje
Sernik orzechowy w piekarniku
7707601, stock.adobe.com
0

Przygotowanie sernika w piekarniku jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje. I nie martw się, to będzie sernik, a nie tylko zapiekanka z twarogu. Dziś chcę podzielić się z wami jednym z ulubionych przepisów orzechowych na każdą okazję.

Składniki

dla podstawy:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij miękkie masło z cukrem mikserem.

Dodaj jajka pojedynczo, kontynuując ubijanie.

Dodaj sól i wanilię, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodaj mąkę orzechową, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki pod folią na 2 godziny.

Rozwałkuj ciasto i włóż spód i boki do formy.

Przykryj pergaminem, przykryj groszkiem lub fasolą i piecz podstawę przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Ubij wszystkie składniki nadzienia w blenderze i wlej na podstawę.

Piecz sernik przez około godzinę w 160 stopniach i pozwól mu ostygnąć przez kolejną godzinę w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy