Przygotowanie sernika w piekarniku jest znacznie łatwiejsze niż się wydaje. I nie martw się, to będzie sernik, a nie tylko zapiekanka z twarogu. Dziś chcę podzielić się z wami jednym z ulubionych przepisów orzechowych na każdą okazję.
Składniki
- masło - 110 g
- brązowy cukier - 70 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka migdałowa - 50 g
- mąka - 190 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- ser twarogowy - 500 g
- śmietana - 200 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- Pasta orzechowa - 100 G
- ekstrakt waniliowy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij miękkie masło z cukrem mikserem.
Dodaj jajka pojedynczo, kontynuując ubijanie.
Dodaj sól i wanilię, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodaj mąkę orzechową, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki pod folią na 2 godziny.
Rozwałkuj ciasto i włóż spód i boki do formy.
Przykryj pergaminem, przykryj groszkiem lub fasolą i piecz podstawę przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Ubij wszystkie składniki nadzienia w blenderze i wlej na podstawę.
Piecz sernik przez około godzinę w 160 stopniach i pozwól mu ostygnąć przez kolejną godzinę w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku.