Zwracam uwagę na oryginalną wersję popularnego deseru. Tiramisu z mango można gotować o każdej porze roku, ponieważ teraz sklepy są pełne egzotycznych owoców. Najważniejsze jest, aby wybrać spośród nich najbardziej dojrzałe i soczyste, ponieważ ostateczny wynik zależy bezpośrednio od tego.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 12 sztuk
- jaja kurze - 3 kawałki
- mascarpone - 350 g
- Mango (Dojrzałe) – 2 kawałki
- cukier - 150 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- Kawa (espresso) – 200 ml
- Rum - 1 art.
- kakao - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel jajka na białka i żółtka.
Ubij żółtka z cukrem na biało.
Ubij białka z kwasem cytrynowym na ostre szczyty.
Wymieszaj masę białkową z rozgniecionymi żółtkami i mascarpone.
Obierz Mango, odetnij miąższ z pestek.
Posiekaj część w blenderze, resztę pokrój i odłóż na bok do dekoracji.
W szerokiej filiżance wymieszaj kawę z rumem.
Połóż trochę puree z mango na dnie przygotowanych szklanek.
Zanurz ciasteczka w aromatycznej kawie i ułóż na wierzchu warstwę Mango.
Dodaj trochę kremu.
Ponownie ułóż puree z mango, ciasteczka zanurzone w kawie i warstwę kremu. Powtarzaj czynności, aż szklanki się napełnią.
Na wierzch ułóż warstwę kremu, udekoruj kawałkami mango i posyp kakao.