dżem z borówki brusznicy bez sterylizacji

20 min
14 porcji
Dżem z borówki brusznicy bez sterylizacji
Halina Sandałowa, stock.adobe.com
0

W sezonie dzikich jagód nie zapomnij zrobić zapasów na zimę. Między innymi przygotuj kilka słoików dżemu z borówki brusznicy. Proponuję użyć mojego ulubionego przepisu bez sterylizacji. Aby to zrobić, potrzebujesz blendera lub zwykłej maszynki do mięsa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj Borówki pod bieżącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa lub zmiel za pomocą blendera.

Przenieś masę do rondla z grubym dnem, dodaj cukier i wymieszaj.

Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.

Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy