W sezonie dzikich jagód nie zapomnij zrobić zapasów na zimę. Między innymi przygotuj kilka słoików dżemu z borówki brusznicy. Proponuję użyć mojego ulubionego przepisu bez sterylizacji. Aby to zrobić, potrzebujesz blendera lub zwykłej maszynki do mięsa.
Składniki
- borówka brusznica - 2 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj Borówki pod bieżącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa lub zmiel za pomocą blendera.
Przenieś masę do rondla z grubym dnem, dodaj cukier i wymieszaj.
Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy