dżem z pigwy

4 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z pigwy
mescioglu, stock.adobe.com
0

Czy kiedykolwiek robiłeś dżem jabłkowy? Następnie proponuję od razu przejść do następnego etapu i ugotować ulubiony domowy przysmak z pigwy. Ciekawe zimowe przygotowanie odpowiednio urozmaica zwykłe domowe przepisy.

Składniki

  • pigwa - 1.5 kg
  • woda - 150 ml
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pigwę i pokrój w kostkę.

Dodaj wodę i cukier, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne 5 minut. I jeszcze raz w ten sam sposób.

Pod koniec ostatniego gotowania dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy