suszone pomidory w domu na zimę

3 godz. 0 min.
1 puszka 0,35 L
Suszone pomidory w domu na zimę
petropavlovskaja, stock.adobe.com
0

Proponuję przygotować słoik suszonych pomidorów na zimę-pikantną przekąskę pochodzącą z Włoch. Do suszenia w domu wybierz mięsiste odmiany pomidorów o małej zawartości soku. "Krem" będzie idealny. Okazuje się bardzo smaczny, polecam!

Składniki

  • pomidory - 1,2 kg
  • czosnek - 3 ząbki
  • bazylia (suszone) – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • Olej roślinny (do wypełnienia) – 5 art.
  • cukier - 1/2 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój na ćwiartki, Usuń gęste rdzenie.

Posiekane pomidory włożyć do głębokiej miski, dodać sól, cukier i suszoną bazylię, wlać oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.

Ułóż plasterki pomidorów w niewielkiej odległości od siebie na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej olejem roślinnym i wyślij do wyschnięcia w piekarniku w temperaturze 60-70°C na 2-3 godziny.

Radzę nie zwiększać ciepła piekarnika, aby pomidory marnowały się, a nie pieczone. Pomidory są gotowe, gdy sok przestanie się wydzielać po naciśnięciu palcami na powierzchni.

Przenieś gotowe suszone pomidory do sterylnego słoika.

Połącz oliwę z oliwek z posiekanym czosnkiem i zagotuj.

Wlej pomidory do słoika wrzącym olejem. Natychmiast uszczelnij słoik i wyślij w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy