Proponuję przygotować słoik suszonych pomidorów na zimę-pikantną przekąskę pochodzącą z Włoch. Do suszenia w domu wybierz mięsiste odmiany pomidorów o małej zawartości soku. "Krem" będzie idealny. Okazuje się bardzo smaczny, polecam!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój na ćwiartki, Usuń gęste rdzenie.
Posiekane pomidory włożyć do głębokiej miski, dodać sól, cukier i suszoną bazylię, wlać oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.
Ułóż plasterki pomidorów w niewielkiej odległości od siebie na blasze wyłożonej pergaminem i natłuszczonej olejem roślinnym i wyślij do wyschnięcia w piekarniku w temperaturze 60-70°C na 2-3 godziny.
Radzę nie zwiększać ciepła piekarnika, aby pomidory marnowały się, a nie pieczone. Pomidory są gotowe, gdy sok przestanie się wydzielać po naciśnięciu palcami na powierzchni.
Przenieś gotowe suszone pomidory do sterylnego słoika.
Połącz oliwę z oliwek z posiekanym czosnkiem i zagotuj.
Wlej pomidory do słoika wrzącym olejem. Natychmiast uszczelnij słoik i wyślij w chłodne, ciemne miejsce.