Namoczone śliwki to pikantna przekąska na zimę, którą można podawać z kebabem, mięsem lub pieczoną rybą. Śliwki będą gotowe za 2-4 tygodnie. Przepis wskazuje przybliżoną ilość soli, cukru i podstawowych przypraw - możesz je zmieniać według własnego gustu.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- woda - 1 L
- czosnek - opcjonalnie
- ziele angielskie (groszek) – 10 szt.
- cynamon - 1 różdżka
- Goździk - 10 szt.
- kwas cytrynowy - 10 g
- cukier - 300 g
- Sol - 0,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj nadzienie: zagotuj wodę z solą i cukrem, dodaj przyprawy. Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Schłodzić nadzienie.
Posortuj śliwki, opłucz i lekko osusz.
Napełnij sterylne słoiki śliwkami i napełnij schłodzoną polewą.
Przykryj puste słoiki czystymi pokrywkami i przenieś w chłodne miejsce na 2-4 tygodnie.
Po określonym czasie namoczone śliwki będą gotowe do spożycia. Zamknij słoiki z moczonymi śliwkami nylonowymi pokrywkami i wyślij do lodówki.