
Jednym z najlepszych atutów kuchni gruzińskiej jest niesamowicie obfita i bogata zupa kharcho o pikantnym i wieloaspektowym smaku. Tradycyjnie gotuje się go z wołowiną, ale proponuję dostosować ten przepis do różnych współczesnych realiów. Na przykład tutaj jest Kharcho na żeberkach wieprzowych.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1.5 kg
- ryż - 0.5 szklanki
- ziemniaki - 4 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- liść laurowy - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- pasta pomidorowa - 2 art.
- kolendra - 1 pęczek
- marchew - 1 rzecz
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej żeberka wodą, dodaj liście laurowe i przyprawy do bulionu do smaku i gotuj przez około 45 minut.
Losowo posiekaj marchewkę i cebulę i smaż do miękkości. Dodaj pomidora i kilka łyżek bulionu i dusić przez 10 minut.
Wyślij ryż i pokrojone ziemniaki do gotującego się bulionu.
Po 10 minutach dodaj pieczeń i wszystkie przyprawy.
Gotuj Kharcho na średnim ogniu przez 25 minut pod przykryciem. W tym czasie usuń mięso z żeber i posiekaj.
Dodaj mięso, wszystkie przyprawy i posiekaną kolendrę do zupy. Dodaj zmiażdżony czosnek, podgrzej wszystko razem przez kilka minut, pozwól mu parzyć pod pokrywką.