pomidory ze śliwkami na zimę

1 godz. 20 min.
4 puszki po 1 L
Pomidory ze śliwkami na zimę
grinchh, stock.adobe.com
0

Dzielę się przepisem na pomidory w puszkach ze śliwkami. Ten niezwykły kęs zimą przypomni Ci lato. W kompozycji nie ma nic zbędnego, przekąska jest przygotowywana bez octu i dodatkowej sterylizacji. Podawaj z mięsem, makaronem lub gotowanymi ziemniakami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory i śliwki. Wstępnie wysterylizowane słoiki są szczelnie wypełnione owocami, naprzemiennie pomidorami i śliwkami.

Na patelni połącz wodę, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj.

W słoikach zalej pomidory i śliwki wrzącą solanką. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 10-15 minut.

Następnie spuść płyn ze słoików z powrotem do rondla, zagotuj i ponownie zalej wrzącą solanką owoce w słoikach do góry. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 10 minut. Powtórz procedurę jeszcze raz.

Po raz ostatni zalej pomidory i śliwki wrzącą solanką. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone pomidory ze śliwkami przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy