Dzielę się przepisem na pomidory w puszkach ze śliwkami. Ten niezwykły kęs zimą przypomni Ci lato. W kompozycji nie ma nic zbędnego, przekąska jest przygotowywana bez octu i dodatkowej sterylizacji. Podawaj z mięsem, makaronem lub gotowanymi ziemniakami.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory i śliwki. Wstępnie wysterylizowane słoiki są szczelnie wypełnione owocami, naprzemiennie pomidorami i śliwkami.
Na patelni połącz wodę, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj.
W słoikach zalej pomidory i śliwki wrzącą solanką. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 10-15 minut.
Następnie spuść płyn ze słoików z powrotem do rondla, zagotuj i ponownie zalej wrzącą solanką owoce w słoikach do góry. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 10 minut. Powtórz procedurę jeszcze raz.
Po raz ostatni zalej pomidory i śliwki wrzącą solanką. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone pomidory ze śliwkami przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.