półfabrykaty na zimę
14.02.2023
pikantna adjika z jabłkami bez sterylizacji na zimę
2 godz. 0 min.
8 porcji
Aby Twoja ulubiona domowa adjika była przechowywana przez całą zimę bez sterylizacji, musisz wziąć pod uwagę kilka sztuczek. Opowiem o nich bardziej szczegółowo na przykładzie klasycznej ostrej adżiki z jabłkami. Wspaniały uniwersalny przepis.
Składniki
- pomidory - 2.5 kg
- papryka - 1 kg
- marchew - 1 kg
- jabłka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 7 sztuk
- czosnek - 200 g
- ocet - 1 szklanka
- Olej roślinny - 1 szklanka
- cukier - 1 szklanka
- sól - 0.25 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przepuść wszystkie główne składniki przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj ocet, olej, cukier i sól i gotuj Adjikę przez kolejne 30 minut.
Wlej go do czystych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy