marynowane zielone pomidory z czosnkiem na zimę
Te marynowane pomidory docenią miłośnicy pikantnych przekąsek. Pomidory są chrupiące, pachnące, dość palące, z pikantnym nadzieniem marchewkowo-czosnkowym. Nadaje się do każdego przystawki, dań mięsnych i drobiu, a także do świątecznego stołu. Dzielę się przepisem.
Składniki
- zielone pomidory - 3,5 kg
- marchew - 2 szt.
- czosnek - 2 głowice
- czarny pieprz (groszek) – 8 szt.
- woda - 1,5 L
- ocet (9%) – 150 ml
- cukier - 1/2 szklanki
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Posiekaj czosnek.
Połącz marchewki i czosnek, dobrze wymieszaj.
Pomidory opłucz i lekko osusz. Na każdym pomidorze wykonaj cięcie pośrodku do środka.
Nadziewaj pomidory mieszanką marchwi i czosnku.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki nadziewanymi pomidorami. Do każdego słoika dodaj kilka groszków czarnego pieprzu.
Przygotuj marynatę: zagotuj wodę, dodaj sól, cukier i ocet.
Wlej pomidory w słoikach do góry wrzącą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wrzącą wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 1 litra wynosi 20-30 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane zielone pomidory przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.