keczup pomidorowo-paprykowy na zimę

1 godz. 40 min.
16 porcji
Keczup z pomidorów i papryki na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Oprócz zwykłych marynat na zimę zdecydowanie musisz przygotować wiele różnych sosów. Wśród nich z pewnością powinien być keczup z pomidorów i papryki. Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Mówię Ci, jak to robię.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ostrą i paprykę na pół, obierz nasiona.

Pokrój pomidory na duże kawałki.

Ułóż pomidory, ostrą i paprykę na patelni.

Posyp cukrem i pozostaw na pół godziny.

Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 20 minut.

Przetrzyj miękkie warzywa przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.

Wymieszaj powstałą masę z przyprawami, solą i olejem roślinnym.

Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Nie zapomnij mieszać, w przeciwnym razie masa na pewno się spali.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Ułóż keczup w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy