Oprócz zwykłych marynat na zimę zdecydowanie musisz przygotować wiele różnych sosów. Wśród nich z pewnością powinien być keczup z pomidorów i papryki. Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Mówię Ci, jak to robię.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 100 g
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 80 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 60 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą i paprykę na pół, obierz nasiona.
Pokrój pomidory na duże kawałki.
Ułóż pomidory, ostrą i paprykę na patelni.
Posyp cukrem i pozostaw na pół godziny.
Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 20 minut.
Przetrzyj miękkie warzywa przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.
Wymieszaj powstałą masę z przyprawami, solą i olejem roślinnym.
Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Nie zapomnij mieszać, w przeciwnym razie masa na pewno się spali.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż keczup w czystych, suchych słoikach i zwiń.