W sezonie czosnkowym zbiory są tak imponujące, że nie jest jasne, gdzie je umieścić. Przy prawidłowym przechowywaniu głowice są przechowywane przez długi czas, ale nadal nie na zawsze. Dlatego proponuję po prostu marynować cały nadmiar za pomocą goździków dla wygody.
Składniki
- czosnek - 500 g
- koperek - 2 parasol
- liście porzeczki - 2 kawałki
- pietruszka - 2 gałązki
- Chili - 1 rzecz
- woda - 500 ml
- sól - 40 g
- cukier - 40 g
- ocet - 40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ułóż obrane ząbki czosnku, koperek, pietruszkę, kawałki chili i liście porzeczki w sterylnych słoikach.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na 7-10 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj cukier, sól i ocet oraz więcej przypraw według uznania.
Ponownie zagotuj, zalej czosnek marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy