Jeśli lubisz dżem, ale nie lubisz się nim bawić przez długi czas. Dżem jagodowy z agarem to najłatwiejsza, ale tak smaczna i zdrowa opcja,że zdecydowanie powinieneś spróbować.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj jagody, usuń zepsute jagody, osusz i przykryj cukrem. Pozostaw na pół godziny, aby jagody dały sok.
Umieść dżem na średnim ogniu, dobrze wymieszaj i dodaj agar-agar. Doprowadź dżem do wrzenia, ciągle mieszaj i gotuj przez 10 minut.
Weź czyste słoiki, sterylizacja jest opcjonalna. Wlej dżem do słoików i natychmiast zatrzaśnij pokrywkę. Odwróć, zawiń w ręcznik i odstaw, aż ostygnie. Po ostygnięciu Schowaj w lodówce, spiżarni lub zejdź do piwnicy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy