pierwsze dania 22.01.2022

zupa rybna z kluskami

45 min
6 porcji
Zupa rybna z kluskami
0

Czy wiesz, że zupę rybną można również gotować z kluskami? Nie tylko możesz,ale musisz! To bardzo proste, szybkie i co najważniejsze-pyszne. Możesz użyć dowolnej ryby: rzeki, morza lub zrobić mieszankę różnych. Aby nie tracić czasu na rzeźbienie, kup gotowe kawałki polędwicy.

Składniki

do zupy:
  • ryba (filet) – 400 g
  • ziemniaki - 250 g
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 2 kawałki
  • Olej roślinny - 2 art.
  • czarny pieprz - 2 groszek
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól - do smaku
  • woda (oczyszczona) – 2,5 l
dla pierogów:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój rybę na kawałki średniej wielkości, opłucz i zalej zimną wodą.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj jedną obraną cebulę, liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Ziemniaki, obierz i pokrój drugą cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wlej ziemniaki do rondla, usmaż i gotuj przez 5 minut.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj jajko, sól i zmielony czarny pieprz.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Wlej 50 ml gorącego bulionu rybnego i dobrze zagniataj, aż będzie gładki.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Łyżką deserową nabierz ciasto i zanurz w gotującej się zupie. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Sól, wyciśnij czosnek przez prasę, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Zupa rybna z kluskami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy