Masz dość zamawiania jedzenia? Przygotuj puree z groszku z pieczarkami. To tylko na pierwszy rzut oka wydaje się, że danie jest skomplikowane. W rzeczywistości jest zaskakująco prosty w przygotowaniu. Przeczytaj przepis, Zbierz wszystkie niezbędne produkty i zacznij.
Składniki
- groszek (suchy) – 1,5 szklanki
- pieczarki - 300 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- masło - 60 g
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz groszek, zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny.
Wrzuć groszek do durszlaka, ponownie spłucz i wlej do gotującego się bulionu. Gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój pieczarki, obraną cebulę i ziemniaki.
Na patelni roztop masło, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i groszek ziela angielskiego zmiażdżony rączką noża. Kontynuuj pieczenie, aż cała wilgoć wyparuje.
Weź trochę grzybów do dekoracji, resztę wlej do garnka z groszkiem. Dodaj ziemniaki i gotuj przez 10 minut.
Zdejmij patelnię z ognia, ostudź przez kilka minut, a następnie zmiel masę blenderem zanurzeniowym.
Włóż zupę do ognia, soli, pieprzu i podgrzewaj przez 3 minuty na małym ogniu.
Podczas serwowania dodaj smażone grzyby do talerza, a także możesz trochę udekorować dowolną zielenią.