
Nie wiesz, co ugotować na początku? Ugotuj przepyszną zupę wołową z makaronem. Gotuję go bez ziemniaków. Wydaje mi się, że smak mięsa i innych warzyw jest bardziej wyraźny. Ponadto makaron nadaje daniu wystarczającą gęstość.
Składniki
- wołowina (filet) – 400 g
- papryka - 1 rzecz
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- wermiszel - 100 G
- Olej roślinny - 2 art.
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 2,5 L
- pietruszka (do podania) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do rondla.

Dodaj pachnącą i czarną paprykę, wlej zimną wodę i gotuj przez 1 godzinę po ugotowaniu.

Pokrój pomidory, obraną paprykę i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor.

Dodaj paprykę, pomidory i gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Wlej makaron, smaż i gotuj przez kolejne 10 minut na patelni z mięsem.

Sól, pieprz zupę, wyłącz i odstaw na 15 minut pod przykryciem.

Podczas serwowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do talerza.
