Popularność amerykańskiego deseru bije wszelkie rekordy. Oferuje go większość kawiarni i restauracji, a wiele z nich gotuje nawet w domu. Jeśli chcesz sprawdzić swoje umiejętności kulinarne, radzę zacząć od tego przepisu. Sernik bez pieczenia z twarogiem i żelatyną na pewno okaże się pyszny.
Składniki
- ciasteczka (cukier) – 200 g
- masło - 100 g
- cukier puder - 120 g
- twaróg - 500 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 250 ml
- wanilina - na czubku noża
- żelatyna - 15 g
- woda - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel ciasteczka w blenderze na miękisz.
Dodaj stopione masło, 1 łyżkę cukru pudru i wymieszaj.
Połóż na dnie przygotowanej formy, lekko ubijając. Możesz tworzyć boki lub nie.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut.
Połącz twaróg, śmietanę, wanilinę i pozostały cukier puder.
Dodaj półfabrykat z żelatyną i ubij mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Umieść masę twarogową w formie na podstawie i spłaszcz.
Włóż sernik do lodówki na 3-5 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy